Zilele Saptamanii in limba Germana

In aceasta lectie veti invata zilele saptamanii in germana impreuna cu pronuntia (scrisa dar si audio-video), plus explicatii si exemple folositoare intr-o conversatie. Toate lectiile oferite de cursurio.com sunt gratuite si contin sfaturi generale si de pronuntie ce va vor ajuta in conversatiile viitoare pe care le veti purta in limba germana.

Zilele saptamanii in Germana Audio-Video

Daca doriti sa ascultati pronuntia zilelor saptamanii in limba germana, va recomandam clipul video de mai jos.


Urmariti canalul de Youtube CursuriO pentru a vizualiza mai multe filmulete educationale

Mai jos veti gasi o lista ce contine traducerea din limba romana in limba germana, prescurtarea si pronuntia pentru fiecare zi din saptamana.

Romana - Germana - Prescurtare (Pronuntie)
luni - Montag - Mo (mon-tag)
marti - Dienstag - Di (dins-tag)
miercuri - Mittwoch - Mi (mit-voh)
joi - Donnerstag - Do (doners-tag)
vineri - Freitag - Fr (frai-tag)
sambata - Samstag - Sa (zams-tag)
duminica - Sonntag - So (zon-tag)

Important! Cand scrieti zilele saptamanii in limba germana, prima litera este intotdeauna o majuscula. in nordul Germanie puteti intalni persoane care in loc de Sonntag sa spuna Sonnabend, aceasta este varianta locala, folosita pentru ziua de duminica. Toate cele sapte zile ale saptamanii, in limba germana sunt de genul masculin (der), exemplu: der Freitag. Prima zi din calendarul german este luni (Montag), iar ultima este duminica (Sonntag), la fel ca in calendarul romanesc.

Pentru a purta conversatii in limba germana, aveti nevoie de un vocabular puternic, dezvoltat pe diferite subiecte, de aceea, in aceasta lectie, nu veti invata doar zilele saptamanii, ci si cuvinte inrudite cu acest subiect. In tabelul de mai jos, gasiti cuvinte uzuale, ce va pot fi de folos in viitoarele conversatii, purtate in limba germana:

Romana - Germana (Pronuntie)
acum - jetzt (ieț)
candva - irgendwann (irgăn-van)
astazi / azi - heute (hoite)
maine - morgen (morgăn)
poimaine - übermorgen (iubăr-morgăn)
ieri - gestern (ghes-tărn)
alaltaieri - vorgestern (foa-ghes-tărn)
zilnic - täglich (teg-lih)

In continuare vom invata cateva fraze, propozitii si intrebari de baza in limba germana, toate in stransa legatura cu subiectul principal al acestei lectii:

Romana - Germana (Pronuntie)
Cate zile sunt intr-o saptamana? - Wie viele Tage hat eine Woche? (vi file taghe hat aine vohe)

intr-o saptamana, sunt sapte zile - eine Woche hat sieben Tage (aine vohe hat zibăn taghe)

Ce zi este astazi? - Welcher Tag ist heute? (velhe tag ist hoite)
Astazi / Azi este... - Heute ist... (hoite ist)
Astazi / Azi este joi - Heute ist Donnerstag (hoite ist doners-tag)

Ce ai de gand sa faci in acest weekend? - Was willst du am Wochenende machen? (vas vilst du am wohăn-ende mahăn)

Cand / Unde ne putem intalni? - Wann / Wo wollen wir uns treffen? (van / vo volăn via unz trefăn)

Cand este cel mai bine pentru dvs.? - Wann passt es Ihnen am besten? (van past es inăn am bestăn)

Cand este cel mai bine pentru tine? - Wann passt es dir am besten? (van past es dia am bestăn)

Alte articole interesante pe Cursurio.com
Zilele Saptamanii in limba Franceza
Zilele Saptamanii in limba Engleza

Invata Germana Online - Curs Gratuit de limba Germana
Lectia 1 - Alfabetul in limba Germana
Lectia 2 - Numerele in limba Germana
Lectia 3 - Zilele Saptamanii in limba Germana
Lectia 4 - Lunile Anului in limba Germana
Lectia 5 - Culorile in limba Germana
Lectia 6 - Cuvinte Germana Romana Dictionar
Lectia 7 - Cuvinte Romana Germana Dictionar

Despre CursuriO.com - Invata Gratuit - Cursuri Online, Articole Educationale si Informationale in limba Romana

Ma numesc Andrei Ionita, sunt creatorul si propietarul site-urilor cursurio.com si edvog.com , de asemenea, am creat si detin drepturile pentru toate produsele asociate cu aceste entitati web, exemple de produse ar fi: jocuri, muzica, filme si multe altele... Imi place sa scriu articole pe subiecte pe care eu personal le consider interesante in aceasta lume, in mare parte scriu articole educationale si informationale, dar nu numai, pe site-urile mele puteti gasi si articole fara un subiect principal. In afara de a fi un scriitor de articole web, sunt si un dezvoltator de jocuri video (jocuri pc, jocuri mobile...), producator de muzica si creator video (animatii, efecte, design etc...) Daca iti plac jocurile platformer sau runner puteti sa incercati jocurile create de mine pe Steam si Google Play. Daca iti place muzica relaxanta ambientala puteti sa urmariti canalul de Youtube Edvog, profilul de Spotify, profilul de iTunes, profilul de SoundCloud sau profilul de Google Play Music. Cine stie? Poate urmatorul joc favorit sau melodie favorita va fi creata de mine :) Daca vreti sa imi sustineti proiectele, puteti sa jucati jocuri create de mine, sa ascultati muzica creata de mine, sau sa faceti o donatie PayPal, orice forma de sustinere veti alege Va multumesc si va urez o zi placuta!

Articolele mele educationale in limba romana cu ajutorul carora puteti invata o limba straina (Engleza, Germana si Franceza) au fost citite de peste 18 milione de ori pe parcursul a 8 ani de zile, in viitorul apropiat voi scrie articole educationale si informationale pe o gama mai larga de subiecte, articole care sper ca vor avea acelasi impact daca nu chiar si mai mare. In multe din viitoarele mele articole voi oferi informatii de baza, iar pentru informatii avansate va voi recomanda site-ul meu in engleza edvog.com (De ce prefer sa scriu si sa ma identific cu Edvog.com ? Raspunsul este simplu, deoarece, vreau ca informatiile si produsele mele sa fie accesate la scara mondiala) Daca nu stiti limba engleza nu este nici o problema o puteti invata pe cursurio.com la fel ca multi alti romani dinaintea dumneavoastra :) Important! Toate articolele si cursurile oferite de cursurio.com sunt gratuite.

Edvog.com / Andrei Ionita pe internet

Edvog YoutubeEdvog Google PlayEdvog SteamAI Edvog pe SpotifyAI Edvog pe Google Play MusicAI Edvog pe iTunesAI Edvog pe SoundCloudSustineti Proiectele Mele Faceti O Donatie PayPal

Comentarii