Numerele in limba Germana

In aceasta lectie veti invata numerele in germana cu exemple si sfaturi de pronuntie (scrisa dar si audio), lectie de limba germana oferita de CursuriO.com Daca doriti sa studiati numeralul in limba germana va recomand articolul Numeralul in Germana

Numerele in Germana Audio-Video

Cu ajutorul clipului video de mai jos puteti invata numerele de la 1 la 100 in limba germana


Urmariti canalul de Youtube CursuriO pentru a vizualiza mai multe filmulete educationale

Numerele in Germana de la 1 la 20

Primul pas, este sa studiati si sa retineti numerele de la 1 la 20, deoarece, aceste numere nu se formeaza conform nici unui model de memorare, trebuie sa le acordati o atentie sporita. Numerele de la 13 la 19 se sfarsesc in -zehn. In lista de mai jos se afla numerele de la 1 la 20, traduse in limba germana, in paranteze se gasesc sfaturile de pronuntie.

Romana - Germana (Pronuntie)
zero - null (nul)
unu - eins (ainţ)
doi - zwei (ţvai)
trei - drei (drai)
patru - vier (fiăr)
cinci - fünf (fiunf)
sase - sechs (zecs)
sapte - sieben (zibăn)
opt - acht (aht)
noua - neun (noin)
zece - zehn (ţen)
unsprezece - elf (elf)
doisprezece - zwölf (ţviolf)
treisprezece - dreizehn (drai-ţen)
paisprezece - vierzehn (fir-ţen)
cincisprezece - fünfzehn (fiunf-ţen)
saisprezece - sechzehn (zecs-ţen)
saptesprezece - siebzehn (zib-ţen)
optsprezece - achtzehn (aht-ţen)
nouasprezece - neunzehn (noin-ţen)
douazeci - zwanzig (ţvan-ţig)

Poezia urmatoare te va ajuta sa retii numerele in germana 1-10 mult mai usor si mai repede decat te asteptai. Poezie despre numere in germana:
Eins, zwei, Polizei,
Drei, vier, Grenadier
Fünf, sechs, alte Hex
Sieben, acht, Gute Nacht!
Neun, zehn, schlafen geh'n.
Vocabular: die Polizei = politist ; der Grenadier = grenadier; alte Hex = vrajitoare batrana; Gute nacht = noapte buna; schlafen = a dormi; gehen = a merge.

Numerele in Germana de la 21 la 99

Al doilea pas, este sa invatati sa numarati de la 21 la 99 in limba germana. Numerele de la 21 la 99 se formeaza conform urmatorului model: unitati + und + zeci. de exemplu: fünfundsiebzig (saptezeci si cinci), achtundneunzig (nouazeci si opt). und este folosit doar pentru separarea unitatilor de zeci, nu este folosit pentru separarea zecilor de sute. Din umatoarea lista este important sa retineti denumirea zecilor exacte in limba germana, iar cu ajutorului modelului precizat anterior, puteti forma numerele de la 21 la 99, fara nici un fel de probleme. Mai sus ati invatat denumirile numerelor de la 0 la 20 in germana, de aceea, umatoarea lista va incepe cu numarul 21.

Romana - Germana (Pronuntie)
douazeci si unu - einundzwanzig (ain-und-ţvan-ţig)
douazeci si doi - zweiundzwanzig (ţvai-und-ţvan-ţig)
douazeci si trei - dreiundzwanzig (drai-und-ţvan-ţig)
treizeci - dreißig (drai-sig)
patruzeci - vierzig (fir-ţig)
cincizeci - fünfzig (fiunf-ţig)
saizeci - sechzig (zecs-ţig)
saptezeci - siebzig (zib-ţig)
optzeci - achtzig (aht-ţig)
nouazeci - neunzig (noin-ţig)

Observatie! Numerele de la 21 la 99 in germana, traduse literal, pot parea total inversate pentru un vorbitor nativ de limba romana, deoarece, zecile sunt puse in locul unitatilor iar unitatile in locul zecilor. de exemplu: einundzwanzig tradus literal inseamna unu si douazeci.

Numerele complexe de la 100 la 1000+ in Germana

In al treilea pas si ultimul veti invata sa numarati de la 100 la 1000+ in germana. Toate sutele exacte de la 100 la 900 in limba germana, se sfarsesc in "-hundert". Daca doriti sa formati sute in germana, tot ce trebuie sa faceti este sa lipiti numarul unitatilor de cuvantul "-hundert", sa spunem de exemplu ca vrem sa formam numarul 300, vom lua numarul drei (trei) pe care il vom alatura cuvantului "-hundert", rezultatul final va fi dreihundert.

Romana - Germana (Pronuntie)
o suta - (ein)hundert (hun-dărt)
doua sute - zweihundert (ţvai hun-dărt)
trei sute - dreihundert (drai hun-dărt)
o mie - (ein)tausend (tau-zănd)
doua mii - zweitausend (ţvai tau-zănd)

Toate miile exacte de la 1000 la 9000, se sfarsesc in "-tausend", daca doriti sa formati mii in germana, puteti aplica aceeasi metoda invatata in cazul sutelor.

Atentie! Cand formati numere complexe in germana, o mare parte din numar se scrie legat, milioanele, zecile si unitatile se scriu separat, de exemplu: 5853 = fünftausendachthundert dreiundfünfzig.

Matematica in germana

In umatoarea lista veti gasi termeni folositi in matematica, sfaturile de pronuntie se gasesc in paranteze:

Romana - Germana (Pronuntie)
adunarea - Addition (adiţion)
plus - plus (plus)
scaderea - Subtraktion (zubtracţion)
minus - minus (minus)
inmultirea - Multiplikation (multi-plicaţion)
inmultit cu / ori - mal (mal)
impartirea - Division (divizion)
impartit la- geteilt durch (ghetail duih)
impartit la- dividieren durch (dividirăn duih)
este egal cu - ist gleich (ist glaih)

In finalul acestei lectii va vom oferi un ultim tabel ce contine cateva propozitii de baza utile atunci cand veti purta conversatii cu sau despre numere in limba germana.

Romana - Germana (Pronuntie)
Cand este ziua dvs. de nastere? - Wann ist Ihr Geburtstag? (van ist ir ghebur-stag?)

Cand este ziua ta de nastere? - Wann ist dein Geburtstag? (van ist dain ghebur-stag?)

Sunt nascut pe intai Septembrie - Ich bin am erste September geboren (ih bin am erste septembă gheborăn)

Sunt nascut pe 4 (patru) Februarie - Ich bin am 4 (vierte) Februar geboren (ih bin am firte februar gheborăn)

Eu sunt nascut in 1984 (o mie noua sute optzeci si patru) - Ich bin in 1984 (eintausendneunhundert vierundachtzig) geboren (ih bin in ain-tauzănd-noin-hundărt fiăr-und-aht-ţig)

Astazi este prima zi de munca - Heute ist der erste Arbeitstag (hoite ist dea erste arbait-tag)

Al doilea este fiul meu - Der zweite ist mein Sohn (dea ţvaite ist main zon)

El este al treilea - Er ist der dritte (e ist dea drite)

Alte articole interesante pe Cursurio.com
Numerele in limba Engleza
Numerele in limba Franceza

Invata Germana Online - Curs Gratuit de limba Germana
Lectia 1 - Alfabetul in limba Germana
Lectia 2 - Numerele in limba Germana
Lectia 3 - Zilele Saptamanii in limba Germana
Lectia 4 - Lunile Anului in limba Germana
Lectia 5 - Culorile in limba Germana
Lectia 6 - Cuvinte Germana Romana Dictionar
Lectia 7 - Cuvinte Romana Germana Dictionar

Despre CursuriO.com - Invata Gratuit - Cursuri Online, Articole Educationale si Informationale in limba Romana

Ma numesc Andrei Ionita, sunt creatorul si propietarul site-urilor cursurio.com si edvog.com , de asemenea, am creat si detin drepturile pentru toate produsele asociate cu aceste entitati web, exemple de produse ar fi: jocuri, muzica, filme si multe altele... Imi place sa scriu articole pe subiecte pe care eu personal le consider interesante in aceasta lume, in mare parte scriu articole educationale si informationale, dar nu numai, pe site-urile mele puteti gasi si articole fara un subiect principal. In afara de a fi un scriitor de articole web, sunt si un dezvoltator de jocuri video (jocuri pc, jocuri mobile...), producator de muzica si creator video (animatii, efecte, design etc...) Daca iti plac jocurile platformer sau runner puteti sa incercati jocurile create de mine pe Steam si Google Play. Daca iti place muzica relaxanta ambientala puteti sa urmariti canalul de Youtube Edvog, profilul de Spotify, profilul de iTunes, profilul de SoundCloud sau profilul de Google Play Music. Cine stie? Poate urmatorul joc favorit sau melodie favorita va fi creata de mine :) Daca vreti sa imi sustineti proiectele, puteti sa jucati jocuri create de mine, sa ascultati muzica creata de mine, sau sa faceti o donatie PayPal, orice forma de sustinere veti alege Va multumesc si va urez o zi placuta!

Articolele mele educationale in limba romana cu ajutorul carora puteti invata o limba straina (Engleza, Germana si Franceza) au fost citite de peste 18 milione de ori pe parcursul a 8 ani de zile, in viitorul apropiat voi scrie articole educationale si informationale pe o gama mai larga de subiecte, articole care sper ca vor avea acelasi impact daca nu chiar si mai mare. In multe din viitoarele mele articole voi oferi informatii de baza, iar pentru informatii avansate va voi recomanda site-ul meu in engleza edvog.com (De ce prefer sa scriu si sa ma identific cu Edvog.com ? Raspunsul este simplu, deoarece, vreau ca informatiile si produsele mele sa fie accesate la scara mondiala) Daca nu stiti limba engleza nu este nici o problema o puteti invata pe cursurio.com la fel ca multi alti romani dinaintea dumneavoastra :) Important! Toate articolele si cursurile oferite de cursurio.com sunt gratuite.

Edvog.com / Andrei Ionita pe internet

Edvog YoutubeEdvog Google PlayEdvog SteamAI Edvog pe SpotifyAI Edvog pe Google Play MusicAI Edvog pe iTunesAI Edvog pe SoundCloudSustineti Proiectele Mele Faceti O Donatie PayPal

Comentarii

Trimiteți un comentariu