Alfabetul in limba Germana

Alfabetul in limba Germana contine 30 de litere, 26 de litere normale si patru litere speciale, trei litere cu umlaut (ä, ö, ü) si simbolul ß numit eszett sau scharfes S. In continuare puteti studia alfabetul german si pronuntia literelor (pronuntia se gaseste in paranteze), pentru fiecare litera am oferit ca si exemplu un cuvant uzual din limba germana:

Alfabetul in Germana cu Pronuntie | Lectie Audio - Video

Cu ajutorul clipului video de mai jos puteti invata alfabetul german si pronuntia in limba germana a celor 30 de litere din alfabet

Urmariti canalul de Youtube Invata-Gratuit.com pentru a vizualiza mai multe filmulete educationale

A a (a) - der Abend (dea abănd) - seara

Ä ä (e) - ändern (en-dăn) - schimbare

B b (be) - der Baum (dea baum) - copac / arbore

C c (ţe) - der Cent (dea sent) - cent

D d (de) - das Deutschland (das doici-land) - Germania

E e (e) - die Ecke (di eche) - colt

F f (ef) - das Fenster (das fen-sta) - fereastra

G g (ghi) - der Garten (dea gar-tăn) - gradina

H h (ha) - die Hand (di hand) - mana

I i (i) - das Insekt (das in-sect) - insecta

J j (iot) - das Jahr (das iar) - an

K k (ka) - das Kind (das chind) - copil

L l (el) - das Land (das land) - tara / pamant

M m (em) - die Mutter (di mu-ta) - mama

N n (en) - die Nase (di naze) - nas

O o (o) - das Obst (das obst) - fruct

Ö ö (io) - das Österreich (das ios-tă-raih) - Austria

P p (pe) - das Papier (das pa-pir) - hartie

Q q (ku) - Qualität- (cuali-tet) - calitate

R r (er) - der Rat (dea rat) - sfat

S s (es) - der Saft (dea zaft) - suc

ß (s)

T t (te) - der Tag (dea tag) - zi

U u (u) - der Unfall (dea un-fal) - accident

Ü ü (iu) - überprüfen (iubă-priu-făn) - (a) verifica

V v (fau) - der Vater (dea fa-ta) - tata

W w (vi) - der Wald (dea vald) - padure

X x (ics) - Xenon (cse-non) - xenon

Y y (ipsilon) - Yacht (iaht) - yaht

Z z (ţet) - der Zahn (țan) - dinte

Simbolul ß în limba germana este o ligatura ce inlocuieste literele ss, el aparţine exclusiv literelor mici si nu se va afla niciodata la inceputul unui cuvant, in Elvetia si Liechtenstein nu mai este folosit deoarece a fost inlocuit definitiv cu literele ss.

Literele din alfabetul german sunt de genul neutru: das A, das B, das C...

Care sunt cele mai folosite litere in limba germana? Cele mai des folosite litere din limba germana sunt vocala e si consoana n, la polul opus litera q.

Nu gasesc literele cu umlaut pe tastatura mea? Cele patru litere extra din alfabetul german pot fi inlocuite in mod oficial, in felul urmator: litera ä cu ae, litera ö cu oe, litera ü cu ue iar ß cu ss.

Ce reguli importante trebuie sa stiu? Una dintre cele mai importante reguli din limba germana este ca substantivele se scriu cu litera mare.

Particularitati fonetice (phonetische Merkmale)

In interiorul cuvintelor literele isi schimba pronuntia in functie de asezarea lor, de aceea am realizat aceasta lista cu cele mai importante particularitati fonetice (phonetische Merkmale) si reguli de pronuntie din limba germana care o sa fie de mare folos pentru incepatori:

- äu se pronunta oi, ei se pronunta ai, ie se pronunta lung i, sch se pronunta ș, eu se pronunta oi

- vocalele duble se pronunta mai lung: Haar, Aachen, Meer ...

- consoanele duble se pronunta ca si cum ar fi simple, rostul lor este de a marca scurtimea vocalei premergatoare: statt, Bett, Bitte, Trott, Butter ...

- litera c apare in cuvintele germane numai impreuna cu k, marcand faptul ca vocala premergatoare se pronunta scurt: Sack, Deck, Bock ...

- litera h precedata de o vocala nu se pronunta, functia ei fiind aceea de a semnala ca este vorba de o vocala lunga: Bahn, sehr, Huhn ...

- la inceputul cuvintelor de origine straina grupul de litere ch se pronunta c: Chor, Charakter ...

- foarte multi vorbitori pronunta terminatia -er ca un fel de ă romanesc, schitand doar un r foarte scurt: Mutter, Kinder ...

Invata sa spui corect un nume pe litere in germana.

Sunt cateva metode des intalnite de a spune un nume pe litere in orice limba, spre exemplu puteti folosi: nume de orase, nume de tari sau denumirile intalnite in alfabetul fonetic al limbii respective. Atentie! Daca doriti sa folositi nume de tari sau orase in limba germana, trebuie sa fiti siguri pe scrierea si pronuntia acestora, de exemplu: Austria in limba germana se scrie Österreich si se pronunta iostăr-raih.

Alfabetul fonetic german

In continuare, vom studia alfabetul fonetic german si pe baza acestuia vom invata sa spunem corect un nume pe litere in limba germana, am adaugat o pronuntie scrisa in paranteze pentru denumirile cu un oarecare grad de dificultate:

Anton, Ärger (erga), Berta, Cäsar (ţeza), Dora, Emil, Friedrich (frid-rih), Gustav (gustaf), Heinrich (hain-rih), Ida, Julius (iulius), Kaufmann, Ludwig (lud-vih), Martha, Nordpol, Otto, Ökonom (econom), Paula, Quelle (cvele), Richard (rih-art), Siegfried (zig-frid), Eszett, Theodor, Ulrich (ul-rih), Übermut (iubărmut), Viktor, Wilhelm (vil-helm), Xanthippe (csan-tipe), Ypsilon (ip-silon), Zeppelin (ţepelin).

Alfabetul fonetic german in Austria si Elvetia

Alfabetul fonetic in Austria este un pic diferit de cel intalnit in Germania, diferentele fiind facute de cuvintele: Kaufmann, Ökonom, Übermut, Xanthippe si Zeppelin. Cuvintele precizate anterior sunt inlocuite cu: Konrad, Österreich, Übel, Xaver si Zürich.

Alfabetul fonetic din Elvetia are si el unele modificari in comparatie cu cel din Germania, diferentele fiind facute de cuvintele: Dora, Kaufmann, Ökonom, Paula, Xanthippe si Zeppelin. Aceste cuvinte sunt inlocuite cu: Daniel, Kaiser, Örlikon, Peter, Xaver si Zürich.

Modul recomandat de a spune un nume pe litere in limba germana

Una din variantele cel mai des intalnite in limba romana, atunci cand vrem sa spune un nume pe litere (vom folosi, de exemplu numele Alin), este: A de la Ana, L de la Lazar, I de la Ion, N de la Nicolae. In limba germana este aproximativ aceeasi formula, schimbarile fiind: in loc de 'de la' vom utiliza 'wie', iar in locul numelor Ana, Lazar, Ion si Nicolae vom folosi varianta germana, si anume: Anton, Ludwig, Ida si Nordpol. Daca doriti sa spuneti 'la fel ca prima litera din...' puteti folosi exprimarea 'wie der erste Buchstabe in...'.

Alin in limba germana, pe litere, se spune: A wie Anton, L wie Ludwig, I wie Ida, N wie Nordpol.

In finalul acestei lectii va vom oferi o lista ce contine cateva propozitii de baza utile atunci cand doriti sa spuneti un nume pe litere in limba germana.

Romana - Germana (Pronuntie)

Buna ziua - Guten Tag / Hallo (gutăn tag / halo)

Bine ati venit! - Willkommen! (vil-co-măn)

Multumesc! - Danke! (dan-che)

Care este numele dvs.? - Wie heißen Sie? (vi haisăn zi)

Care este numele tau? - Wie heißt du? (vi haist du)

Care este numele dvs. de familie? - Was ist Ihren Nachname? (vas ist irăn nah-name)

Numele meu este... - Ich heiße... (ih haise)

Puteti spune numele pe litere, va rog? - Können Sie den Namen bitte buchstabieren? (chio-năn zi den namen bite buh-şta-birăn)

Puteti spune numele dvs. pe litere, va rog? - Können Sie bitte Ihren Namen buchstabieren? (chio-năn zi bite irăn namen buh-şta-birăn)

Da, pot. - Ja, Ich kann. (ia, ih can)

Comentarii