Alfabetul in limba Germana

Alfabetul in germana este asemanator cu alfabetul roman, singura diferenta majora dintre cele doua este faptul ca in alfabetul german diacriticile sunt inlocuite cu patru litere speciale: trei litere cu umlaut (ä, ö, ü) si simbolul ß numit eszett sau scharfes S. Pe aceasta pagina puteti studia alfabetul simplu dar si alfabetul fonetic german, aceasta lectie este oferita de CursuriO.com
Daca doriti sa studiati pronuntia cuvintelor in limba germana va recomand articolul Pronuntia in Germana

Alfabetul in Germana cu Pronuntie | Lectie Audio - Video

Cu ajutorul clipului video de mai jos puteti invata alfabetul german si pronuntia in limba germana a celor 30 de litere din alfabet


Urmariti canalul de Youtube CursuriO pentru a vizualiza mai multe filmulete educationale

In continuare puteti studia alfabetul german si pronuntia literelor, pronuntia se gaseste in paranteze:
A a (a), Ä ä (e), B b (be), C c (ţe), D d (de), E e (e), F f (ef), G g (ghi), H h (ha), I i (i), J j (iot), K k (ka), L l (el), M m (em), N n (en), O o (o), Ö ö (io), P p (pe), Q q (ku), R r (er), S s (es), ß (s), T t (te), U u (u), Ü ü (iu), V v (fau), W w (vi), X x (ics), Y y (ipsilon), Z z (ţet).

Simbolul ß în limba germana este o ligatura ce inlocuieste literele ss, el aparţine exclusiv literelor mici si nu se va afla niciodata la inceputul unui cuvant, in Elvetia si Liechtenstein nu mai este folosit deoarece a fost inlocuit definitiv cu literele ss.

Literele din alfabetul german sunt de genul neutru: das A, das B, das C...

Care sunt cele mai folosite litere in limba germana? Cele mai des folosite litere din limba germana sunt vocala e si consoana n, la polul opus litera q.

Nu gasesc literele cu umlaut pe tastatura mea? Cele patru litere extra din alfabetul german pot fi inlocuite in mod oficial, in felul urmator: litera ä cu ae, litera ö cu oe, litera ü cu ue iar ß cu ss.

Ce reguli importante trebuie sa stiu? Una dintre cele mai importante reguli din limba germana este ca substantivele se scriu cu litera mare.

Particularitati fonetice (phonetische Merkmale)

In interiorul cuvintelor literele isi schimba pronuntia in functie de asezarea lor, de aceea am realizat aceasta lista cu cele mai importante particularitati fonetice (phonetische Merkmale) si reguli de pronuntie din limba germana care o sa fie de mare folos pentru incepatori:

- äu se pronunta oi, ei se pronunta ai, ie se pronunta lung i, sch se pronunta ș, eu se pronunta oi

- vocalele duble se pronunta mai lung: Haar, Aachen, Meer ...

- consoanele duble se pronunta ca si cum ar fi simple, rostul lor este de a marca scurtimea vocalei premergatoare: statt, Bett, Bitte, Trott, Butter ...

- litera c apare in cuvintele germane numai impreuna cu k, marcand faptul ca vocala premergatoare se pronunta scurt: Sack, Deck, Bock ...

- litera h precedata de o vocala nu se pronunta, functia ei fiind aceea de a semnala ca este vorba de o vocala lunga: Bahn, sehr, Huhn ...

- la inceputul cuvintelor de origine straina grupul de litere ch se pronunta c: Chor, Charakter ...

- foarte multi vorbitori pronunta terminatia -er ca un fel de ă romanesc, schitand doar un r foarte scurt: Mutter, Kinder ...

Invata sa spui corect un nume pe litere in germana.

Sunt cateva metode des intalnite de a spune un nume pe litere in orice limba, spre exemplu puteti folosi: nume de orase, nume de tari sau denumirile intalnite in alfabetul fonetic al limbii respective. Atentie! Daca doriti sa folositi nume de tari sau orase in limba germana, trebuie sa fiti siguri pe scrierea si pronuntia acestora, de exemplu: Austria in limba germana se scrie Österreich si se pronunta iostăr-raih.

Alfabetul fonetic german

In continuare, vom studia alfabetul fonetic german si pe baza acestuia vom invata sa spunem corect un nume pe litere in limba germana, am adaugat o pronuntie scrisa in paranteze pentru denumirile cu un oarecare grad de dificultate:
Anton, Ärger (erga), Berta, Cäsar (ţeza), Dora, Emil, Friedrich (frid-rih), Gustav (gustaf), Heinrich (hain-rih), Ida, Julius (iulius), Kaufmann, Ludwig (lud-vih), Martha, Nordpol, Otto, Ökonom (econom), Paula, Quelle (cvele), Richard (rih-art), Siegfried (zig-frid), Eszett, Theodor, Ulrich (ul-rih), Übermut (iubărmut), Viktor, Wilhelm (vil-helm), Xanthippe (csan-tipe), Ypsilon (ip-silon), Zeppelin (ţepelin).

Alfabetul fonetic german in Austria si Elvetia

Alfabetul fonetic in Austria este un pic diferit de cel intalnit in Germania, diferentele fiind facute de cuvintele: Kaufmann, Ökonom, Übermut, Xanthippe si Zeppelin. Cuvintele precizate anterior sunt inlocuite cu: Konrad, Österreich, Übel, Xaver si Zürich.

Alfabetul fonetic din Elvetia are si el unele modificari in comparatie cu cel din Germania, diferentele fiind facute de cuvintele: Dora, Kaufmann, Ökonom, Paula, Xanthippe si Zeppelin. Aceste cuvinte sunt inlocuite cu: Daniel, Kaiser, Örlikon, Peter, Xaver si Zürich.

Modul recomandat de a spune un nume pe litere in limba germana

Una din variantele cel mai des intalnite in limba romana, atunci cand vrem sa spune un nume pe litere (vom folosi, de exemplu numele Alin), este: A de la Ana, L de la Lazar, I de la Ion, N de la Nicolae. In limba germana este aproximativ aceeasi formula, schimbarile fiind: in loc de 'de la' vom utiliza 'wie', iar in locul numelor Ana, Lazar, Ion si Nicolae vom folosi varianta germana, si anume: Anton, Ludwig, Ida si Nordpol. Daca doriti sa spuneti 'la fel ca prima litera din...' puteti folosi exprimarea 'wie der erste Buchstabe in...'.

Alin in limba germana, pe litere, se spune: A wie Anton, L wie Ludwig, I wie Ida, N wie Nordpol.

In finalul acestei lectii va vom oferi o lista ce contine cateva propozitii de baza utile atunci cand doriti sa spuneti un nume pe litere in limba germana.

Romana - Germana (Pronuntie)

Care este numele dvs.? - Wie heißen Sie? (vi haisăn zi)

Care este numele tau? - Wie heißt du? (vi haist du)

Care este numele dvs. de familie? - Was ist Ihren Nachname? (vas ist irăn nah-name)

Numele meu este... - Ich heiße... (ih haise)

Puteti spune numele pe litere, va rog? - Können Sie den Namen bitte buchstabieren? (chio-năn zi den namen bite buh-şta-birăn)

Puteti spune numele dvs. pe litere, va rog? - Können Sie bitte Ihren Namen buchstabieren? (chio-năn zi bite irăn namen buh-şta-birăn)

Da, pot. - Ja, Ich kann. (ia, ih can)

Alte articole interesante pe Cursurio.com
Alfabetul in limba Engleza
Alfabetul in limba Franceza

Invata Germana Online - Curs Gratuit de limba Germana
Lectia 1 - Alfabetul in limba Germana
Lectia 2 - Numerele in limba Germana
Lectia 3 - Zilele Saptamanii in limba Germana
Lectia 4 - Lunile Anului in limba Germana
Lectia 5 - Culorile in limba Germana
Lectia 6 - Cuvinte Germana Romana Dictionar
Lectia 7 - Cuvinte Romana Germana Dictionar

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Ce parere ai de lectia invatata? A fost folositoare pentru tine? Ai intrebari? Scrie parerea ta!