Alfabetul in limba Germana

Alfabetul in germana este asemanator cu alfabetul roman, singura diferenta majora dintre cele doua este faptul ca in alfabetul german diacriticile sunt inlocuite cu patru litere speciale: trei litere cu umlaut (ä, ö, ü) si simbolul ß numit eszett sau scharfes S. Pe aceasta pagina puteti studia alfabetul simplu dar si alfabetul fonetic german, aceasta lectie este oferita de CursuriO.com
Daca doriti sa studiati pronuntia cuvintelor in limba germana va recomand articolul Pronuntia in Germana

Alfabetul in Germana Audio-Video

Cu ajutorul clipului video de mai jos puteti invata alfabetul german si pronuntia in limba germana a celor 30 de litere din alfabet


Urmariti canalul de Youtube CursuriO pentru a vizualiza mai multe filmulete educationale

In continuare puteti studia alfabetul german si pronuntia literelor, pronuntia se gaseste in paranteze:
A a (a), Ä ä (e), B b (be), C c (ţe), D d (de), E e (e), F f (ef), G g (ghi), H h (ha), I i (i), J j (iot), K k (ka), L l (el), M m (em), N n (en), O o (o), Ö ö (io), P p (pe), Q q (ku), R r (er), S s (es), ß (s), T t (te), U u (u), Ü ü (iu), V v (fau), W w (vi), X x (ics), Y y (ipsilon), Z z (ţet).

Simbolul ß în limba germana este o ligatura ce inlocuieste literele ss, el aparţine exclusiv literelor mici si nu se va afla niciodata la inceputul unui cuvant, in Elvetia si Liechtenstein nu mai este folosit deoarece a fost inlocuit definitiv cu literele ss.

Literele din alfabetul german sunt de genul neutru: das A, das B, das C...

Care sunt cele mai folosite litere in limba germana? Cele mai des folosite litere din limba germana sunt vocala e si consoana n, la polul opus litera q.

Nu gasesc literele cu umlaut pe tastatura mea? Cele patru litere extra din alfabetul german pot fi inlocuite in mod oficial, in felul urmator: litera ä cu ae, litera ö cu oe, litera ü cu ue iar ß cu ss.

Ce reguli importante trebuie sa stiu? Una dintre cele mai importante reguli din limba germana este ca substantivele se scriu cu litera mare.

Particularitati fonetice (phonetische Merkmale)

In interiorul cuvintelor literele isi schimba pronuntia in functie de asezarea lor, de aceea am realizat aceasta lista cu cele mai importante particularitati fonetice (phonetische Merkmale) si reguli de pronuntie din limba germana care o sa fie de mare folos pentru incepatori:

- äu se pronunta oi, ei se pronunta ai, ie se pronunta lung i, sch se pronunta ș, eu se pronunta oi

- vocalele duble se pronunta mai lung: Haar, Aachen, Meer ...

- consoanele duble se pronunta ca si cum ar fi simple, rostul lor este de a marca scurtimea vocalei premergatoare, de exemplu: statt, Bett, Bitte, Trott, Butter ...

- litera c apare in cuvintele germane numai impreuna cu k, marcand faptul ca vocala premergatoare se pronunta scurt, de exemplu: Sack, Deck, Bock ...

- litera h precedata de o vocala nu se pronunta, functia ei fiind aceea de a semnala ca este vorba de o vocala lunga, de exemplu: Bahn, sehr, Huhn ...

- la inceputul cuvintelor de origine straina grupul de litere ch se pronunta c, de exemplu: Chor, Charakter ...

- foarte multi vorbitori pronunta terminatia -er ca un fel de ă romanesc, schitand doar un r foarte scurt, de exemplu: Mutter, Kinder ...

Invata sa spui corect un nume pe litere in germana

Sunt cateva metode des intalnite de a spune un nume pe litere in orice limba, spre exemplu puteti folosi: nume de orase, nume de tari sau denumirile intalnite in alfabetul fonetic al limbii respective. Atentie! Daca doriti sa folositi nume de tari sau orase in limba germana, trebuie sa fiti siguri pe scrierea si pronuntia acestora, de exemplu: Austria in limba germana se scrie Österreich si se pronunta iostăr-raih.

Alfabetul fonetic german

In continuare, vom studia alfabetul fonetic german si pe baza acestuia vom invata sa spunem corect un nume pe litere in limba germana, am adaugat o pronuntie scrisa in paranteze pentru denumirile cu un oarecare grad de dificultate:
Anton, Ärger (erga), Berta, Cäsar (ţeza), Dora, Emil, Friedrich (frid-rih), Gustav (gustaf), Heinrich (hain-rih), Ida, Julius (iulius), Kaufmann, Ludwig (lud-vih), Martha, Nordpol, Otto, Ökonom (econom), Paula, Quelle (cvele), Richard (rih-art), Siegfried (zig-frid), Eszett, Theodor, Ulrich (ul-rih), Übermut (iubărmut), Viktor, Wilhelm (vil-helm), Xanthippe (csan-tipe), Ypsilon (ip-silon), Zeppelin (ţepelin).

Alfabetul fonetic german in Austria si Elvetia

Alfabetul fonetic in Austria este un pic diferit de cel intalnit in Germania, diferentele fiind facute de cuvintele: Kaufmann, Ökonom, Übermut, Xanthippe si Zeppelin. Cuvintele precizate anterior sunt inlocuite cu: Konrad, Österreich, Übel, Xaver si Zürich.

Alfabetul fonetic din Elvetia are si el unele modificari in comparatie cu cel din Germania, diferentele fiind facute de cuvintele: Dora, Kaufmann, Ökonom, Paula, Xanthippe si Zeppelin. Aceste cuvinte sunt inlocuite cu: Daniel, Kaiser, Örlikon, Peter, Xaver si Zürich.

Modul recomandat de a spune un nume pe litere in limba germana

Una din variantele cel mai des intalnite in limba romana, atunci cand vrem sa spune un nume pe litere (vom folosi, de exemplu numele Alin), este: A de la Ana, L de la Lazar, I de la Ion, N de la Nicolae. In limba germana este aproximativ aceeasi formula, schimbarile fiind: in loc de 'de la' vom utiliza 'wie', iar in locul numelor Ana, Lazar, Ion si Nicolae vom folosi varianta germana, si anume: Anton, Ludwig, Ida si Nordpol. Daca doriti sa spuneti 'la fel ca prima litera din...' puteti folosi exprimarea 'wie der erste Buchstabe in...'.

Alin in limba germana, pe litere, se spune: A wie Anton, L wie Ludwig, I wie Ida, N wie Nordpol.

In finalul acestei lectii va vom oferi o lista ce contine cateva propozitii de baza utile atunci cand doriti sa spuneti un nume pe litere in limba germana.

Romana - Germana (Pronuntie)
Care este numele dvs.? - Wie heißen Sie? (vi haisăn zi)

Care este numele tau? - Wie heißt du? (vi haist du)

Care este numele dvs. de familie? - Was ist Ihren Nachname? (vas ist irăn nah-name)

Numele meu este... - Ich heiße... (ih haise)

Puteti spune numele pe litere, va rog? - Können Sie den Namen bitte buchstabieren? (chio-năn zi den namen bite buh-şta-birăn)

Puteti spune numele dvs. pe litere, va rog? - Können Sie bitte Ihren Namen buchstabieren? (chio-năn zi bite irăn namen buh-şta-birăn)

Da, pot. - Ja, Ich kann. (ia, ih can)

Alte articole interesante pe Cursurio.com
Alfabetul in limba Engleza
Alfabetul in limba Franceza

Invata Germana Online - Curs Gratuit de limba Germana
Lectia 1 - Alfabetul in limba Germana
Lectia 2 - Numerele in limba Germana
Lectia 3 - Zilele Saptamanii in limba Germana
Lectia 4 - Lunile Anului in limba Germana
Lectia 5 - Culorile in limba Germana
Lectia 6 - Cuvinte Germana Romana Dictionar
Lectia 7 - Cuvinte Romana Germana Dictionar

Despre CursuriO.com - Invata Gratuit - Cursuri Online, Articole Educationale si Informationale in limba Romana

Ma numesc Andrei Ionita, sunt creatorul si propietarul site-urilor cursurio.com si edvog.com , de asemenea, am creat si detin drepturile pentru toate produsele asociate cu aceste entitati web, exemple de produse ar fi: jocuri, muzica, filme si multe altele... Imi place sa scriu articole pe subiecte pe care eu personal le consider interesante in aceasta lume, in mare parte scriu articole educationale si informationale, dar nu numai, pe site-urile mele puteti gasi si articole fara un subiect principal. In afara de a fi un scriitor de articole web, sunt si un dezvoltator de jocuri video (jocuri pc, jocuri mobile...), producator de muzica si creator video (animatii, efecte, design etc...) Daca iti plac jocurile platformer sau runner puteti sa incercati jocurile create de mine pe Steam si Google Play. Daca iti place muzica relaxanta ambientala puteti sa urmariti canalul de Youtube Edvog, profilul de Spotify, profilul de iTunes, profilul de SoundCloud sau profilul de Google Play Music. Cine stie? Poate urmatorul joc favorit sau melodie favorita va fi creata de mine :) Daca vreti sa imi sustineti proiectele, puteti sa jucati jocuri create de mine, sa ascultati muzica creata de mine, sau sa faceti o donatie PayPal, orice forma de sustinere veti alege Va multumesc si va urez o zi placuta!

Articolele mele educationale in limba romana cu ajutorul carora puteti invata o limba straina (Engleza, Germana si Franceza) au fost citite de peste 18 milione de ori pe parcursul a 8 ani de zile, in viitorul apropiat voi scrie articole educationale si informationale pe o gama mai larga de subiecte, articole care sper ca vor avea acelasi impact daca nu chiar si mai mare. In multe din viitoarele mele articole voi oferi informatii de baza, iar pentru informatii avansate va voi recomanda site-ul meu in engleza edvog.com (De ce prefer sa scriu si sa ma identific cu Edvog.com ? Raspunsul este simplu, deoarece, vreau ca informatiile si produsele mele sa fie accesate la scara mondiala) Daca nu stiti limba engleza nu este nici o problema o puteti invata pe cursurio.com la fel ca multi alti romani dinaintea dumneavoastra :) Important! Toate articolele si cursurile oferite de cursurio.com sunt gratuite.

Edvog.com / Andrei Ionita pe internet

Edvog YoutubeEdvog Google PlayEdvog SteamAI Edvog pe SpotifyAI Edvog pe Google Play MusicAI Edvog pe iTunesAI Edvog pe SoundCloudSustineti Proiectele Mele Faceti O Donatie PayPal

Comentarii

Trimiteți un comentariu