Treceți la conținutul principal

Alfabetul in Germana

In aceasta lectie oferita de CursuriO.com veti invata alfabetul in germana cu sfaturi de pronuntie, tot aici veti studia si alfabetul fonetic german. Alfabetul in germana este asemanator cu alfabetul roman, singura diferenta majora dintre cele doua este faptul ca in alfabetul german diacriticile sunt inlocuite cu patru litere speciale: trei litere cu umlaut (ä, ö, ü) si simbolul ß numit eszett sau scharfes S. Mai jos veti gasi toate literele din alfabetul german impreuna cu pronuntia acestora care este scrisa in parantezele de tip acolada.

A a {a}
Ä ä {e}
B b {be}
C c {ţe}
D d {de}
E e {e}
F f {ef}
G g {ghi}
H h {ha}
I i {i}
J j {iot}
K k {ka}
L l {el}
M m {em}
N n {en}
O o {o}
Ö ö {o - lung}
P p {pe}
Q q {ku}
R r {er}
S s {es}
ß {s}
T t {te}
U u {u}
Ü ü {iu}
V v {fau}
W w {vi}
X x {iks}
Y y {iepsilon}
Z z {ţet}

Alfabetul in germana video:

Daca doriti sa ascultati pronuntia in limba germana a celor 30 de litere din alfabetul german, va recomandam clipul video de mai jos.

Adresa URL de pe Youtube a clipului prezentat mai sus este urmatoarea youtube.com/watch?v=9hIabAP_kE4 Va recomandam sa urmariti canalul de Youtube RoClipuri CursuriO pentru a vizualiza si mai multe filmulete educationale.

In interiorul cuvintelor literele isi schimba pronuntia in functie de asezarea lor, de aceea am realizat aceasta lista cu cele mai importante particularitati fonetice si reguli de pronuntie din limba germana care o sa fie de mare folos pentru incepatori.
Particularitati fonetice ale limbii germane ( phonetische Merkmale) :
- äu se pronunta [oi]
- ei se pronunta [ai]
- ie se pronunta lung [i]
- sch se pronunta [ș]
- eu se pronunta [oi]
În loc de vocală cu umlaut se mai poate scrie si: ae, respectiv oe și ue (excepție !!!: în numele proprii), dar aceste perechi de litere se pronunță la fel ca si ä respectiv ö si ü.
Vocalele duble se pronunta mai lung: Haar, Aachen, Meer,...
Consoanele sonore b, d, g, v se pronunta în pozitie finala [p], [t], [c], [f] → Ex: ab [ap] , Bad [bat], Tag [tac], Indikativ [indikatif] .
Consoanele duble se pronunta ca si cum ar fi simple, rostul lor este de a marca scurtimea vocalei premergatoare → Ex: statt, Bett, Bitte, Trott, Butter, ...
Litera 'c' apare în cuvintele germane numai împreunã cu 'k', marcand faptul ca vocala premergatoare se pronuntã scurt → Ex: Sack, Deck, Bock, ....
Litera 'h' precedatã de o vocala nu se pronunta, functia ei fiind aceea de a semnala ca este vorba de o vocala lunga → Ex: Bahn, sehr, Huhn,.....
La începutul cuvintelor de origine straina grupul de litere 'ch' se pronunta [k] → Ex: Chor, Charakter,…
Litera 'e' în terminatiile –el, -em, -en se pronunta ca un 'ă' romanesc, atunci cand vorbim foarte clar. Cand vorbim repede, acest 'ă' se omite, ceea ce duce la vocalizarea sunetelor [l], [m], [n], [r] → Ex: Mittel, fragen
Litera 'r' se pronunță foarte voalat si uneori nici nu se distinge acustic.
Foarte multi vorbitori pronunta terminatia '–er' ca un fel de 'ă' romanesc, schitand doar un 'r' foarte scurt → Ex: Mutter, Kinder, ....
Important (Wichtig) : Atunci cand faci referire la denumirea unei litere in limba germana folosesti genul neutru 'das A', 'das B' .... etc.


Simbolul ß în limba germană este o ligatură ce înlocuieşte literele ss, el aparţine exclusiv literelor mici şi nu se va afla niciodată la începutul unui cuvânt, în Elveţia şi Liechtenstein nu mai este folosit deoarece a fost înlocuit definitiv cu literele ss.

Literele luate individual sunt de genul masculin, feminin sau neutru? Literele din alfabetul german sunt de genul neutru: das A, das B, das C...

Care sunt cele mai folosite litere în limba germană? Cele mai des folosite litere din limba germană sunt vocala e şi consoana n, la polul opus litera q.

Nu găsesc literele cu umlaut pe tastatura mea? Cele patru litere extra din alfabetul german pot fi înlocuite în mod oficial, în felul următor: litera ä cu ae, litera ö cu oe, litera ü cu ue iar ß cu ss.

Ce reguli importante trebuie să ştiu? Una dintre cele mai importante reguli din limba germană este că substantivele se scriu cu literă mare.


Învaţă să spui corect un nume pe litere în germană

Sunt câteva metode des întâlnite de a spune un nume pe litere în orice limbă, spre exemplu puteţi folosi: nume de oraşe, nume de ţări sau denumirile întâlnite în alfabetul fonetic al limbii respective. Atenţie! Dacă doriţi să folosiţi nume de ţări sau oraşe în limba germană, trebuie să fiţi siguri pe scrierea şi pronunţia acestora, de exemplu: Austria în limba germană se scrie Österreich şi se pronunţă iostăr-raih. În continuare, vom studia alfabetul fonetic german (tabelul de mai jos) şi pe baza acestuia vom învăţa să spunem corect un nume pe litere în limba germană. Am adăugat o pronunţie scrisă în paranteze pentru denumirile cu un oarecare grad de dificultate.

Anton
Cäsar (ţeza)
Friedrich (frid-rih)
Ida
Ludwig (lud-vih)
Otto
Quelle (cvele)
Eszett
Übermut (iubărmut)
Xanthippe (csan-tipe)
Ärger (erga)
Dora
Gustav (gustaf)
Julius (iulius)
Martha
Ökonom (econom)
Richard (rih-art)
Theodor
Viktor
Ypsilon (ip-silon)
Berta
Emil
Heinrich (hain-rih)
Kaufmann
Nordpol
Paula
Siegfried (zig-frid)
Ulrich (ul-rih)
Wilhelm (vil-helm)
Zeppelin (ţepelin)
Alfabetul fonetic german în Austria şi Elveţia

Alfabetul fonetic în Austria este un pic diferit de cel întâlnit în Germania, diferenţele fiind făcute de cuvintele: Kaufmann, Ökonom, Übermut, Xanthippe şi Zeppelin. Cuvintele precizate anterior sunt înlocuite cu: Konrad, Österreich, Übel, Xaver şi Zürich.

Alfabetul fonetic din Elveţia are şi el unele modificări în comparaţie cu cel din Germania, diferenţele fiind făcute de cuvintele: Dora, Kaufmann, Ökonom, Paula, Xanthippe şi Zeppelin. Aceste cuvinte sunt înlocuite cu: Daniel, Kaiser, Örlikon, Peter, Xaver şi Zürich.

Modul recomandat de a spune un nume pe litere în limba germană:

Una din variantele cel mai des întâlnite în limba română, atunci când vrem să spune un nume pe litere (vom folosi, de exemplu numele Alin), este:  A de la Ana, L de la Lazăr, I de la Ion, N de la Nicolae. În limba germană este aproximativ aceeaşi formulă, schimbările fiind:

  • în loc de 'de la' vom utiliza 'wie'
  • iar în locul numelor Ana, Lazăr, Ion şi Nicolae vom folosi varianta germană, şi anume: Anton, Ludwig, Ida şi Nordpol

Dacă doriţi să spuneţi 'la fel ca prima literă din...' puteţi folosi exprimarea 'wie der erste Buchstabe in...'.

Alin în limba germană, pe litere, se spune: A wie Anton, L wie Ludwig, I wie Ida, N wie Nordpol.

În finalul acestei lecţii vă vom oferi un ultim tabel ce conţine câteva propoziţii de bază utile atunci când doriţi să spuneţi un nume pe litere în limba germană.

Română Germană Pronunţie
Care este numele dvs.?

Care este numele tău?
Wie heißen Sie?

Wie heißt du?
vi haisăn zi?

vi haist du?
Care este numele dvs. de familie? Was ist Ihren Nachname? vas ist irăn nah-name?
Numele meu este... Ich heiße... ih haise...
Puteţi spune numele pe litere, vă rog? Können Sie den Namen bitte buchstabieren? chionăn zi den namen bite buhştabirăn?
Puteţi spune numele dvs. pe litere, vă rog? Können Sie bitte Ihren Namen buchstabieren? chionăn zi bite irăn namen buhştabirăn?
Da, pot. Ja, Ich kann. ia, ih can

Lectii de baza limba Germana:
Lectia 1 - Alfabetul in Germana
Lectia 2 - Numerele in Germana
Lectia 3 - Zilele Saptamanii in Germana
Lectia 4 - Lunile Anului in Germana
Lectia 5 - Culorile in Germana
Lectia 6 - Cuvinte Germana Romana Dictionar Traduceri A, B, C, D, E
Lectia 7 - Cuvinte Romana Germana Dictionar Traduceri A, B, C, D, E

Lectii asemanatoare:
Lectia 1 - Alfabetul in Engleza
Lectia 1 - Alfabetul in Franceza

Comentarii

Despre CursuriO:

Site-ul nostru CursuriO.com este creat si dedicat persoanelor care vor sa studieze si sa invate ceva nou, pentru moment oferim posibilitatea de a invata limba engleza, limba franceza si limba germana. Cursurile noastre sunt gratuite si pot fi accesate online de oricine. Toate cursurile contin lectii atent analizate pentru a usura munca persoanelor dornice de a studia si invata. Important! Nu vindem carti, cd-uri sau alte produse, nu suntem un magazin online, nu dorim donatii de la vizitatori site-ului nostru. Nu oferim nici un fel de asigurari si nu garantam nimic, articolele de pe acest site au scop informativ. EN: We do not sell books, CDs or other products, we are not an online store, we do not want donations from our visitors. We do not offer any kind of insurance and we do not guarantee anything, the articles on this site are for informational purposes.

Urmariti CursuriO.com pe internet:

Abonativa la Youtube RoClipuri CursuriO - Imi place Facebook.com/cursurio