Adjective in limba Germana

In aceasta lectie oferita de CursuriO.com veti invata adjectivele in limba germana cu exemple, sfaturi generale si de pronuntie.Exemple de adjective folosite uzual în limba Germană cu definiţie şi declinarea
Partea de vorbire care însoţeşte şi indică însuşirile unui substantiv se numeşte adjectiv. În limba Germană adjectivele se scriu întotdeauna cu literă mică (excepţie fac adjectivele de la începutul propoziţiilor). Adjectivele Germane îşi schimbă forma după: gen, număr şi caz.Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează adjectivele Germane, vom folosi în diferite exemple de fraze şi propoziţii, substantivul "pisică" (Katze) alături de adjectivul "mic(ă)" (klein), iar în paranteze vom stabili regulile de bază, utilizate în declinarea adjectivelor din limba Germană.


Exemplul 1: pisică mea este mică - Meine Katze ist klein


În acest exemplu adjectivul (klein) se află în propoziţie după substantivul (Katze). (Important - Declinarea Adjectivelor Germane: Când un adjectiv, se află într-o propoziţie după un substantiv, atunci adjectivul în cauză nu primeste nici o terminaţie.)


Exemplul 2: mică mea pisică, este o drăguţă - Meine kleine Katze ist süß


În acest exemplu adjectivul (kleine) se află înainte de substantivul (Katze). (Important - Declinarea Adjectivelor Germane: Când un adjectiv, se află într-o propoziţie înainte de un substantiv, atunci adjectivul în cauză va primi o terminaţie în functie de genul, numărul şi cazul substantivului.)Declinarea Adjectivelor Germane:
Declinarea Adjectivelor Germane la prima vedere poate parea complicată, dar în realitate, doar cu puţină atenţie la detalii, puteţi deprinde declinarea rapid şi fără nici un fel de probleme. Declinarea Adjectivelor Germane poate fi împărţită în trei categorii importante: 1. Declinarea cu articolul hotărât numită şi Declinarea slabă, 2. Declinarea cu articolul nehotărât numită şi Declinarea mixtă, 3. Declinarea fără articol numită şi Declinarea tare. În tabelele următoare vom analiza în detaliu fiecare categorie importantă precizată anterior, iar ca exemple de adjective Germane, vom folosi adjectivul "mic(ă)" (klein).1. Declinarea cu articol hotărât / Declinarea slabăDeclinarea slabă este folosită atunci când adjectivul se află alături de un articol hotărât: der, die, das, den, dem, des.

Declinarea slabă:MasculinFemininNeutruPlural
Nominativder kleinedie kleinedas kleinedie kleinen
Acuzativden kleinendie kleinedas kleinedie kleinen
Dativdem kleinender kleinendem kleinenden kleinen *
Genitivdes kleinen ***der kleinendes kleinen ***der kleinen2. Declinarea cu articol nehotărât / Declinarea mixtăDeclinarea mixtă este folosită atunci când adjectivul se află alături de un articol nehotărât: ein-, kein-.

Declinarea mixtă:MasculinFemininNeutruPlural
Nominativein kleinereine kleineein kleines(keine) kleinen **
Acuzativeinen kleineneine kleineein kleines(keine) kleinen **
Dativeinem kleineneiner kleineneinem kleinen(keine) kleinen * / **
Genitiveines kleinen ***einer kleineneiner kleinen ***(keiner) kleinen **


** - articolul nehotărât nu are plural, de aceea pentru a arăta forma de plural este folosit articolul nehotărât negat (kein).


3. Declinarea fără articol / Declinarea tareDeclinarea tare este folosită atunci când nu există nici un articol în vecinătatea adjectivului.

Declinarea tare:MasculinFemininNeutruPlural
Nominativkleinerkleinekleineskleine
Acuzativkleinenkleinekleineskleine
Dativkleinemkleinerkleinemkleinen *
Genitivkleinen ***kleinerkleinen ***kleiner


* - În cazul Dativ plural, substantivul primeşte un -n suplimentar la finalul cuvântului, de exemplu: den kleinen wölfen (micii lupi)
*** - În cazul Genitiv masculin şi Genitiv neutru, substantivul primeşte un -(e)s suplimentar la finalul cuvântului, de exemplu: des kleinen Volkes (oamenii mici)


Gradul comparativ al Adjectivului în limba Germană:Formarea gradului comparativ în limba Germană se face după regula următoare:
Adjectivul + terminaţia -er. exemplu: klein - kleiner / mic - mai mic

Formarea gradului comparativ de egalitate în limba Germană se face după regula următoare:
so + Adjectivul + wie. exemplu: Ich bin so klein wie du / Sunt la fel de mic ca tine

Formarea gradului comparativ de superioritate în limba Germană se face după regula următoare:
Adjectivul + als. exemplu: Ich bin kleiner als du / Sunt mai mic decât tine


Adjective folosite uzual în Germană:în Germanăîn Românăîn Germanăîn Română
altvechi / bătrânlanglung
ähnlichasemănătorlangweiligplictisitor
deutschgermanlangsamîncet
eigenpropriuleichtuşor
einfachpur şi simplumöglichposibil
ersteprimulmüdeobosit
falschgreşitneunou
ganztotulschnellrapid
genauexactschönfrumos
gleichaceeaşischwergreu
großmarespättârziu
gutbunstarkputernic
hochînaltverschiedendiferit
jungtânărwahradevărat
kleinmicwirtschaftlicheconomic
kurzscurtwichtigimportant
Invata Germana Online - Curs Gratuit de limba Germana
Lectia 1 - Alfabetul in limba Germana
Lectia 2 - Numerele in limba Germana
Lectia 3 - Zilele Saptamanii in limba Germana
Lectia 4 - Lunile Anului in limba Germana
Lectia 5 - Culorile in limba Germana
Lectia 6 - Cuvinte Germana Romana Dictionar
Lectia 7 - Cuvinte Romana Germana Dictionar

Despre CursuriO.com - Invata Gratuit - Cursuri Online, Articole Educationale si Informationale in limba Romana

Ma numesc Andrei Ionita, sunt creatorul si propietarul site-urilor cursurio.com si edvog.com , de asemenea, am creat si detin drepturile pentru toate produsele asociate cu aceste entitati web, exemple de produse ar fi: jocuri, muzica, filme si multe altele... Imi place sa scriu articole pe subiecte pe care eu personal le consider interesante in aceasta lume, in mare parte scriu articole educationale si informationale, dar nu numai, pe site-urile mele puteti gasi si articole fara un subiect principal. In afara de a fi un scriitor de articole web, sunt si un dezvoltator de jocuri video (jocuri pc, jocuri mobile...), producator de muzica si creator video (animatii, efecte, design etc...) Daca iti plac jocurile platformer sau runner puteti sa incercati jocurile create de mine pe Steam si Google Play. Daca iti place muzica relaxanta ambientala puteti sa urmariti canalul de Youtube Edvog, profilul de Spotify, profilul de iTunes, profilul de SoundCloud sau profilul de Google Play Music. Cine stie? Poate urmatorul joc favorit sau melodie favorita va fi creata de mine :) Daca vreti sa imi sustineti proiectele, puteti sa jucati jocuri create de mine, sa ascultati muzica creata de mine, sau sa faceti o donatie PayPal, orice forma de sustinere veti alege Va multumesc si va urez o zi placuta!

Articolele mele educationale in limba romana cu ajutorul carora puteti invata o limba straina (Engleza, Germana si Franceza) au fost citite de peste 18 milione de ori pe parcursul a 8 ani de zile, in viitorul apropiat voi scrie articole educationale si informationale pe o gama mai larga de subiecte, articole care sper ca vor avea acelasi impact daca nu chiar si mai mare. In multe din viitoarele mele articole voi oferi informatii de baza, iar pentru informatii avansate va voi recomanda site-ul meu in engleza edvog.com (De ce prefer sa scriu si sa ma identific cu Edvog.com ? Raspunsul este simplu, deoarece, vreau ca informatiile si produsele mele sa fie accesate la scara mondiala) Daca nu stiti limba engleza nu este nici o problema o puteti invata pe cursurio.com la fel ca multi alti romani dinaintea dumneavoastra :) Important! Toate articolele si cursurile oferite de cursurio.com sunt gratuite.

Edvog.com / Andrei Ionita pe internet

Edvog YoutubeEdvog Google PlayEdvog SteamAI Edvog pe SpotifyAI Edvog pe Google Play MusicAI Edvog pe iTunesAI Edvog pe SoundCloudSustineti Proiectele Mele Faceti O Donatie PayPal

Comentarii