Alfabetul in limba Franceza

Alfabetul francez are 26 de litere dar la sapte dintre acestea se pot adauga diferite accente considerate diacritice (acut, grav, circumflex, umlaut, cedilla) precum si doua uniri de litere numite ligaturi intre literele oe si ae. La fel ca si in limba romana in franceza literele pot fi scrise atat cu majuscula cat si cu litera mica. Pe aceasta pagina puteti studia alfabetul francez cu exemple, sfaturi generale, pronuntie scrisa si audio-video, aceasta lectie este oferita de CursuriO.com

Alfabetul in Franceza Audio-Video

Cu ajutorul clipului video de mai jos puteti invata alfabetul francez si pronuntia in limba franceza a celor 26 de litere din alfabet


Urmariti canalul de Youtube CursuriO pentru a vizualiza mai multe filmulete educationale

In continuare puteti studia alfabetul francez si pronuntia literelor cu diacritice, pronuntia se gaseste in paranteze:
A a (a), À à (a),  â (a), B b (be), C c (se), Ç ç (se), D d (de), E e (eu), É é (e), È è (ee - e lung), Ê ê (ee - e lung), Ë ë (e / ee), F f (ef), G g (ge), H h (aș), I i (i), Î î (i), Ï ï (i), J j (gi), K k (ca), L l (el), M m (em), N n (en), O o (o), Ô ô (o), P p (p), Q q (chiu), R r (er), S s (es), T t (te), U u (iu), Ù ù (uu), Û û (iu), Ü ü (iu), V v (ve), W w (dublu ve), X x (ics), Y y (igrec), Ÿ ÿ (igrec triema), Z z (zet). Ligaturile : Æ æ (i), Œ œ (eo).

Diacritice in limba franceza

In limba franceza se pun accente pe literele a, e, i, o, u, c, y, in plus se formeaza ligaturile ae si oe. In acesta lectie veti invata mai multe despre fiecare tip de accent in franceza impreuna cu exemple de cuvinte care contin aceste diacritice.

Accent acut - Accent aigu (acsan eghiu)

Accentul acut in franceza se gaseste doar pe litera e si consta intr-o virgula inclinata inspre dreapta é. Litera e cu accent acut se pronunta ca litera e din limba romana, in franceza moderna este folosit acolo unde vocala ar fi fost precedata de o consoana. Cuvinte in franceza care contin litera e cu accent acut:

Franceza (Pronuntia) - Romana
écouter (echiute) - a asculta
étudiant (etudian) - student
cinéma (sinema) - cinema
café (cafe) - cafea
prévenir (prevnir) - a avertiza

Accent grav - Accent grave (acsan gravh)

Accentul grav in franceza se gaseste pe literele a, e, u si consta intr-o virgula inclinata inspre partea stanga à, è, ù . Atunci cand se afla pe literele a si u ajuta in unele cazuri la distingerea dintre omonine (cuvinte care se pronunta la fel dar au sensuri diferite), de exemplu: à (a) - la / a (a) - are, ou (u) - sau / où (u) - unde, iar cand se afla pe litera e se pronunta ca un e mai lung. Cuvinte in franceza care contin litera a cu accent grav:

Franceza (Pronuntia) - Romana
çà (sa) - aici
delà (de.la) - dincolo de
déjà (deja) - deja
là (la) - acolo

Observatie! Singurul cuvant in franceza care contine litera u cu accent grav este où. Cuvinte in franceza care contin litera "e" cu accent grav:

Franceza (Pronuntia) - Romana
fièvre (fievrâ) - febra
thème (tem) - tema
arène (aren) - arena
collège (colej) - colegiu

Accent circumflex - Accent circonflexe (acsan sircumflex)

Accentul circumflex in franceza se gaseste pe literele a, e, i, o, u si consta intr-o gamalie precum a literei â din limba romana â, ê, î, ô, û. Accentul circumflex are de obicei rolul de a indica ca dupa el obisnuia inainte sa fie litera s ori o vocala. De mentionat faptul ca accentul circumflex dupa literele i si u nu mai este obligatoriu deoarece el nu serveste la schimbarea pronuntiei sau pentru a face diferenta intre omonime. Cuvinte in franceza care contin litera a cu accent circumflex:

Franceza (Pronuntia) - Romana
bâtir (batir) - a construi
pâle (pa-lâ) - pal, palid
âme (am) - suflet
âcre (acră) - acru

Cuvinte in franceza care contin litera e cu accent circumflex:

Franceza (Pronuntia) - Romana
fêlure (feliur) - crapatura
conquête (conchet) - cucerire
forêt (foree) - padure
extrême (estremm) - extrema

Cuvinte in franceza care contin litera i cu accent circumflex:

Franceza (Pronuntia) - Romana
une île (iun ilă) - o insula

Cuvinte in franceza care contin litera o cu accent circumflex:

Franceza (Pronuntia) - Romana
côte (cott) - coasta (referire la mare)
hôtel (otel) - hotel
bientôt (bianto) - curand
ôter (oti) - a indeparta, a sterge

Cuvinte in franceza care contin litera u cu accent circumflex:

Franceza (Pronuntia) - Romana
sûr (siur) - sigur
mûr (miur) - matur
fleûr (fliur) - floare

Accent trema - Accent tréma (acsan triema)

Accentul trema in franceza numit si accent umlaut se gaseste pe literele e, i, u, y si consta in doua puncte deasupra literei ë, ï, ü, ÿ. Acest accent este folosit atunci cand intr-un cuvant se afla doua vocale una langa alta si ambele trebuiesc pronuntate. Litera y cu accent trema este folosita doar in unele nume proprii sau in cuvinte franceze moderne. Cuvinte in franceza care contin litera e cu accent trema (umlaut):

Franceza (Pronuntia) - Romana
ambiguë (abighiu) - ambigu
canoë (canoe) - canoe
Israël (Izrael) - Israel
Noël (Noel) - Craciun

Cuvinte in franceza care contin litera i cu accent trema (umlaut):

Franceza (Pronuntia) - Romana
haïr (air) - ura
héroïne (eroinn) - eroina
archaïque (arca-ic) - arhaic
maïs (meis) - porumb
ambiguïté (ambiguite) - ambiguitate

Cuvinte in franceza care contin litera u cu accent trema (umlaut):

Franceza (Pronuntia) - Romana
exigüe (egzighiue) - inghesuit
argüer (arguer) - a argumenta

Sedila (cedila) - Cédille (sedile)

Accentul cedila in franceza se gaseste doar pe litera c si consta intr-o virgula atasate literei in partea de jos ç. Acest accent este folosit doar in fata literelor a, o, u. Francezii folosesc uneori acest accent la inceputul cuvintelor dar niciodata la final. Cuvinte in franceza care contin litera c cu cedila:

Franceza (Pronuntia) - Romana
garçon (garson) - baiat
leçon (leson) - lectie
ça (sa) - acesta / aceasta
français (franse) - franceza

Cand se folosesc ligaturile œ si æ in limba franceza:

In limba franceza aceste ligaturi se numesc e dans l'o / e dans l'a si sunt folosite deseori in cuvintele de origine latina sau greaca, din pacate nu exista o regula anume pentru cand se folosesc. Cuvinte in franceza care contin ligaturile œ sau æ:

Franceza (Pronuntia) - Romana
œuvre (ovră) - munca
œil (oil) - ochi
sœur (soor) - sora

æquo (ecu) - cravata
curriculum vitæ (curiculum vitee) - curiculum vite (CV)

Alte articole interesante pe Cursurio.com
Alfabetul in limba Engleza
Alfabetul in limba Germana

Invata Franceza Online - Curs Gratuit de limba Franceza
Lectia 1 - Alfabetul in limba Franceza
Lectia 2 - Numerele in limba Franceza
Lectia 3 - Zilele Saptamanii in limba Franceza
Lectia 4 - Lunile Anului in limba Franceza
Lectia 5 - Culorile in limba Franceza
Lectia 6 - Cuvinte Franceza Romana Dictionar
Lectia 7 - Cuvinte Romana Franceza Dictionar

Despre CursuriO.com - Invata Gratuit - Cursuri Online, Articole Educationale si Informationale in limba Romana

Ma numesc Andrei Ionita, sunt creatorul si propietarul site-urilor cursurio.com si edvog.com , de asemenea, am creat si detin drepturile pentru toate produsele asociate cu aceste entitati web, exemple de produse ar fi: jocuri, muzica, filme si multe altele... Imi place sa scriu articole pe subiecte pe care eu personal le consider interesante in aceasta lume, in mare parte scriu articole educationale si informationale, dar nu numai, pe site-urile mele puteti gasi si articole fara un subiect principal. In afara de a fi un scriitor de articole web, sunt si un dezvoltator de jocuri video (jocuri pc, jocuri mobile...), producator de muzica si creator video (animatii, efecte, design etc...) Daca iti plac jocurile platformer sau runner puteti sa incercati jocurile create de mine pe Steam si Google Play. Daca iti place muzica relaxanta ambientala puteti sa urmariti canalul de Youtube Edvog, profilul de Spotify, profilul de iTunes, profilul de SoundCloud sau profilul de Google Play Music. Cine stie? Poate urmatorul joc favorit sau melodie favorita va fi creata de mine :) Daca vreti sa imi sustineti proiectele, puteti sa jucati jocuri create de mine, sa ascultati muzica creata de mine, sau sa faceti o donatie PayPal, orice forma de sustinere veti alege Va multumesc si va urez o zi placuta!

Articolele mele educationale in limba romana cu ajutorul carora puteti invata o limba straina (Engleza, Germana si Franceza) au fost citite de peste 18 milione de ori pe parcursul a 8 ani de zile, in viitorul apropiat voi scrie articole educationale si informationale pe o gama mai larga de subiecte, articole care sper ca vor avea acelasi impact daca nu chiar si mai mare. In multe din viitoarele mele articole voi oferi informatii de baza, iar pentru informatii avansate va voi recomanda site-ul meu in engleza edvog.com (De ce prefer sa scriu si sa ma identific cu Edvog.com ? Raspunsul este simplu, deoarece, vreau ca informatiile si produsele mele sa fie accesate la scara mondiala) Daca nu stiti limba engleza nu este nici o problema o puteti invata pe cursurio.com la fel ca multi alti romani dinaintea dumneavoastra :) Important! Toate articolele si cursurile oferite de cursurio.com sunt gratuite.

Edvog.com / Andrei Ionita pe internet

Edvog YoutubeEdvog Google PlayEdvog SteamAI Edvog pe SpotifyAI Edvog pe Google Play MusicAI Edvog pe iTunesAI Edvog pe SoundCloudSustineti Proiectele Mele Faceti O Donatie PayPal

Comentarii

Trimiteți un comentariu