Pronumele in limba Engleza

In aceasta lectie oferita de CursuriO.com veti invata pronumele in limba engleza cu definitii, exemple, sfaturi generale si de pronuntie.


Pronumele in engleza sunt cuvinte scurte de genul: you (tu), he (el), yours (al tau), ours (al nostru), care fac referire de obicei la ceva sau cineva mentionat anterior intr-o propozitie sau o parte a textului si au rolul de a inlocui substantivul ( subiectul ) pentru a evita repetitia substantivului pe care il inlocuiesc. Daca pronumele nu ar exista am fi nevoiti sa ne repetam foarte mult atunci cand purtam o conversatie si am spune lucruri precum:


- Do you like your neighbor? ( Du iu laic ior neibor? ) = Iti place vecinul tau ?
- I don't like my neighbor. My neighbor is ugly! ( Ai dont laic mai neibor. Mai neibor is agli ! ) = Nu imi place vecinul meu. Vecinul meu este urat!

Aceasi conversatie dar de data aceasta vom folosi pronumele:

- Do you like your neighbor?
- I don't like him. He is ugly! ( Ai dont laic him. Hi iz agli ! ) = Nu imi place de el. El este urat!Tipuri de pronume in engleza:


→ Personale
→ Demonstrative
→ Interogative
→ Nehotarate
→ Posesive
→ Reciproce
→ Relative
→ Reflexive
→ De intarire / intensificare
Toate tipurile de pronume au forme specifice in functie de:


- Numar: singular sau plural

- Gen: masculin, feminin sau neutru

- Caz: Nominativ, Genitiv, Dativ, Acuzativ


In lectiile urmatoare vei invata mai multe despre fiecare tip de pronume in engleza cat si despre modificarile acestora in functie de numar, gen sau caz.


Pronumele personal in engleza

Pronumele personal in engleza ocupa un loc foarte important in vocabularul nostru pentru a avea o exprimare coerenta nerepetativa. Pronumele personale in engleza inlocuiesc anumite substantive in propozitie, precum numele unor oameni, locuri sau lucruri materiale. De obicei folosim aceste pronume atunci cand intr-o exprimare numele substantivului a fost prea des mentionat, precum in exemplul urmator:

Andrew este sotul meu. El (Andrei) este un barbat bun = Andrew is my husband. He (Andrew) is a good man

Sunt doua tipuri de pronume personale in limba engleza.

- Cele care arata persoana (obiectul) care face actiunea, in limba engleza acestea se numesc "subject pronouns"


Romana Engleza
eu I
Eu sunt cel mai bun elev I am the best student
tu you
(John) Tu esti prietenul meu (John) You are my friend
el, ea, -(pt.obiecte) he, she, it
(Andrew/Lora) El/Ea este acasa / (Telefonul) Este acasa (Andrew/Lora/The phone) He/She/It is at home
noi we
Noi plecam astazi We are leaving today
voi you
Voi sunteti foarte amabili You are very kind
ei, ele they
(Baietii/Fetele) Ei/Ele sunt capabili(e) sa invete (The boys/The girls) They are able to learn

- Cele care arata persoana (obiectul) asupra careia se rasfrange actiunea, in limba engleza acestea se numesc "object pronouns"


Romana Engleza
mie / pe mine me
Ea ma iubeste (pe mine) She loves me
tie / pe tine you
Lora te-a ajutat (pe tine) astazi Lora helped you today
lui / ei / - ; pe el /ea him / her / it
Eu il (o) astept I am waiting for him / her
Vecinul meu il (o) poate repara My neighbor can fix it
noua / pe noi us
El ne-a condus (pe noi) acasa He drove us home
voua / pe voi you
Eu nu va cunosc (pe voi) I don't know you
lor / pe ei, ele them
Eu nu-i cunosc (pe ei) I don't know them

Putem folosi acest tip de pronume langa verbul care exprima actiunea sau dupa o prepozitie:

L-am vazut pe el la scoala ieri = I saw him at school yesterday

Eu ma uit la el = I am looking at him


Probabil ati observat deja ca pronumele personale he/him fac referire la barbat si she/her la femei, atunci cand nu sunteti siguri despre ce tip de persoana se vorbeste folositi they/them

Foarte des chiar si cei care vorbesc foarte bine limba engleza folosesc gresit pronumele "I" si "me" asa ca mai jos va voi exemplifica cum trebuie folosite corect acestea.

Ex: Maria si cu mine mergem acasa = Maria and I are going home

In acest caz am folosit "I" pentru ca face parte din subiectul propozitiei

Ex: Maria ma asteapta (pe mine) = Maria is waiting for me

In acest caz am folosit "me" pentru ca reprezinta persoana asupra careia se rasfrange actiunea

Invata Engleza Online - Curs Gratuit de limba Engleza
Lectia 1 - Alfabetul in limba Engleza
Lectia 2 - Numerele in limba Engleza
Lectia 3 - Zilele Saptamanii in limba Engleza
Lectia 4 - Lunile Anului in limba Engleza
Lectia 5 - Culorile in limba Engleza
Lectia 6 - Cuvinte Engleza Romana Dictionar
Lectia 7 - Cuvinte Romana Engleza Dictionar

Despre CursuriO.com - Invata Gratuit - Cursuri Online, Articole Educationale si Informationale in limba Romana

Ma numesc Andrei Ionita, sunt creatorul si propietarul site-urilor cursurio.com si edvog.com , de asemenea, am creat si detin drepturile pentru toate produsele asociate cu aceste entitati web, exemple de produse ar fi: jocuri, muzica, filme si multe altele... Imi place sa scriu articole pe subiecte pe care eu personal le consider interesante in aceasta lume, in mare parte scriu articole educationale si informationale, dar nu numai, pe site-urile mele puteti gasi si articole fara un subiect principal. In afara de a fi un scriitor de articole web, sunt si un dezvoltator de jocuri video (jocuri pc, jocuri mobile...), producator de muzica si creator video (animatii, efecte, design etc...) Daca iti plac jocurile platformer sau runner puteti sa incercati jocurile create de mine pe Steam si Google Play. Daca iti place muzica relaxanta ambientala puteti sa urmariti canalul de Youtube Edvog, profilul de Spotify, profilul de iTunes, profilul de SoundCloud sau profilul de Google Play Music. Cine stie? Poate urmatorul joc favorit sau melodie favorita va fi creata de mine :) Daca vreti sa imi sustineti proiectele, puteti sa jucati jocuri create de mine, sa ascultati muzica creata de mine, sau sa faceti o donatie PayPal, orice forma de sustinere veti alege Va multumesc si va urez o zi placuta!

Articolele mele educationale in limba romana cu ajutorul carora puteti invata o limba straina (Engleza, Germana si Franceza) au fost citite de peste 18 milione de ori pe parcursul a 8 ani de zile, in viitorul apropiat voi scrie articole educationale si informationale pe o gama mai larga de subiecte, articole care sper ca vor avea acelasi impact daca nu chiar si mai mare. In multe din viitoarele mele articole voi oferi informatii de baza, iar pentru informatii avansate va voi recomanda site-ul meu in engleza edvog.com (De ce prefer sa scriu si sa ma identific cu Edvog.com ? Raspunsul este simplu, deoarece, vreau ca informatiile si produsele mele sa fie accesate la scara mondiala) Daca nu stiti limba engleza nu este nici o problema o puteti invata pe cursurio.com la fel ca multi alti romani dinaintea dumneavoastra :) Important! Toate articolele si cursurile oferite de cursurio.com sunt gratuite.

Edvog.com / Andrei Ionita pe internet

Edvog YoutubeEdvog Google PlayEdvog SteamAI Edvog pe SpotifyAI Edvog pe Google Play MusicAI Edvog pe iTunesAI Edvog pe SoundCloudSustineti Proiectele Mele Faceti O Donatie PayPal

Comentarii