Adverbul in limba Engleza | 20 Adverbe Comune in Engleza

In aceasta lectie veti invata adverbul in engleza cu definitie, exemple, sfaturi generale si de pronuntie si de asemenea vei studia si o lista de adverbe uzuale in limba engleza. Despre Adverbe in engleza putem spune ca sunt o partea importantă de vorbire care modifică sau oferă mai multe informaţii despre un alt cuvânt, de obicei cuvântul este un: verb, adjectiv sau alt adverb. Adverbele răspund în general la urmatoarele 5 întrebări: how? - cum?, where? - unde?, when? - când?, how often? - cât de des? şi how much? - cât de mult? .



Adverbele din limba engleză se formează adăugând '-ly' la finalul adjectivelor din care derivă, de exemplu: cuvântul încet are două forme în limba engleză slow (adjectiv) şi slowly (adverb). În continuare, vă vom oferim două exemple diferite de propoziţii prin care veţi înţelege mai bine cum să folosiţi un adverb în limba engleză (vom folosi cuvântul încet ca şi exemplu).



Adjectiv = Un tren încet - A slow train (Ă slou trein)

Adverb = Trenul se deplasează încet - The train moves slowly (Dă trein muvs slouli)



După cum puteţi observa, în exemplele de mai sus, adverbele în limba engleză sunt folosite de cele mai multe ori atunci când se spune ceva despre o acţiune iar când se descrie o persoană sau un lucru sunt folosite adjectivele.



În continuare, vom analiza şi învăţa adverbele ale căror construcţie nu este completă doar prin adăugarea terminaţiei -ly la finalul adjectivelor din care derivă. În această categorie există trei tipuri de adverbe, după cum urmează: adverbe care se termină în -ly dar care suferă extra modificări pentru a obţine forma finală, adverbe similare cu adjectivele şi ultima categorie adverbul well.



- Adverbele care se termină în -ly dar care suferă extra modificări pentru a obţine forma finală sunt create conform următoarele trei reguli:



1. Dacă adjectivul se termină în -y, trebuie să înlocuiţi litera finală -y cu -i şi apoi să adăugaţi terminaţia -ly, spre exemplu: happy - happily (fericit).



2. Dacă adjectivul se termină în -able, -ible, -le, trebuie să înlocuiţi litera finală -e cu -y, spre exemplu: probable - probably (probabil).



3. Dacă adjectivul se termină în -ic trebuie să adăugaţi terminaţia -ally, spre exemplu: basic - basically (de bază; fundamental). Adverbul publicly care derivă din adjectivul public este o excepţie de la această regulă.



- Adverbele cu aceeaşi formă ca şi adjectivele, sunt: early (devreme), fast (rapid), hard (cu greu), high (mare), late (târziu), near (aproape), straight (drept; imediat), wrong (greşit). Adverbele din această categorie au forme similare cu adjectivele din care provin, dar de cele mai multe ori sensuri (înţelesuri) diferite.



- Adverbul well (bine) provine din adjectivul good (bun) şi este folosit atunci când se spune ceva despre o acţiune, de exemplu: He plays well (El joacă bine). Atenţie! 'well' poate fi folosit şi ca adjectiv, de exemplu: I am well (sunt bine).



Adverbele din limba engleză în propoziţii

Atunci când un adverb modifică un verb, există, de obicei, trei poziţii posibile în propoziţie pentru adverbul respectiv (la început înainte de subiect, în mijloc între subiect şi verb sau la finalul propoziţiei după verb/obiect). Atenţie! În limba engleză nu se pune niciodată un adverb între verb şi obiect. Dacă un adverb modifică un adjectiv sau un alt adverb, de obicei, se va afla poziţionat în faţa cuvântului pe care îl modifică.



Mai jos veţi găsi un tabel ce conţine o lista de 20 de adverbe uzuale (cu sfaturi de pronunţie) pe care o puteţi folosi în viitoarele conversaţii purtate în limba engleză.

























Română Engleză Pronunţie
anual yearly irli
clar clearly clirli
cu adevărat truly truli
cu grijă carefully cherfăli
din păcate sadly seadli
frumos nicely naisli
grav badly badli
greşit wrongly rongli
încet slowly slouli
îndeaproape closely closli
în siguranţă safely seifli
lunar monthly mantli
nebuneşte madly madli
prea too tu
profund deeply dipli
scurt timp briefly brifli
uşor easily izăli
util usefully iusfăli
uzual usually iujăli
zilnic daily deili

Comentarii