Adverbe in limba Engleza

In aceasta lectie oferita de CursuriO.com veti invata adverbele in limba engleza cu definitie, exemple, sfaturi generale si de pronuntie. Aici vei studia si o lista de adverbe uzuale in limba engleza.

Adverbele sunt o partea importantă de vorbire care modifică sau oferă mai multe informaţii despre un alt cuvânt, de obicei cuvântul este un: verb, adjectiv sau alt adverb. Adverbele răspund în general la urmatoarele 5 întrebări: cum? (how?), unde? (where?), când? (when?), cât de des? (how often?) şi cât de mult? (how much?).

Adverbele din limba engleză se formează adăugând -ly la finalul adjectivelor din care derivă, de exemplu: cuvântul încet are două forme în limba engleză slow (adjectiv) şi slowly (adverb). În continuare, vă vom oferim două exemple diferite de propoziţii prin care veţi înţelege mai bine cum să folosiţi un adverb în limba engleză (vom folosi cuvântul încet ca şi exemplu).

Adjectiv
Un tren încet A slow train
Adverb
Trenul se deplasează încet The train moves slowly

După cum puteţi observa, în exemplele de mai sus, adverbele în limba engleză sunt folosite de cele mai multe ori atunci când se spune ceva despre o acţiune iar când se descrie o persoană sau un lucru sunt folosite adjectivele.

În continuare, vom analiza şi învăţa adverbele ale căror construcţie nu este completă doar prin adăugarea terminaţiei -ly la finalul adjectivelor din care derivă. În această categorie există trei tipuri de adverbe, după cum urmează: adverbe care se termină în -ly dar care suferă extra modificări pentru a obţine forma finală, adverbe similare cu adjectivele şi ultima categorie adverbul well.

- Adverbele care se termină în -ly dar care suferă extra modificări pentru a obţine forma finală sunt create conform următoarele trei reguli:

1. Dacă adjectivul se termină în -y, trebuie să înlocuiţi litera finală -y cu -i şi apoi să adăugaţi terminaţia -ly, spre exemplu: happy - happily (fericit).

2. Dacă adjectivul se termină în -able, -ible, sau -le, trebuie să înlocuiţi litera finală -e cu -y, spre exemplu: probable - probably (probabil).

3. Dacă adjectivul se termină în -ic trebuie să adăugaţi terminaţia -ally, spre exemplu: basic - basically (de bază; fundamental). Adverbul publicly care derivă din adjectivul public este o excepţie de la această regulă.

- Adverbele cu aceeaşi formă ca şi adjectivele, sunt: early (devreme), fast (rapid), hard (cu greu), high (mare), late (târziu), near (aproape), straight (drept; imediat), wrong (greşit). Adverbele din această categorie au forme similare cu adjectivele din care provin, dar de cele mai multe ori sensuri (înţelesuri) diferite.

- Adverbul well (bine) provine din adjectivul good (bun) şi este folosit atunci când se spune ceva despre o acţiune, de exemplu: He plays well (El joacă bine). Atenţie! well poate fi folosit şi ca adjectiv, de exemplu: I am well (sunt bine).

Adverbele din limba engleză în propoziţii: Atunci când un adverb modifică un verb, există, de obicei, trei poziţii posibile în propoziţie pentru adverbul respectiv (la început înainte de subiect, în mijloc între subiect şi verb sau la finalul propoziţiei după verb/obiect). Atenţie! În limba engleză nu se pune niciodată un adverb între verb şi obiect. Dacă un adverb modifică un adjectiv sau un alt adverb, de obicei, se va afla poziţionat în faţa cuvântului pe care îl modifică.

Mai jos veţi găsi un tabel ce conţine o lista de 20 de adverbe uzuale (cu sfaturi de pronunţie) pe care o puteţi folosi în viitoarele conversaţii purtate în limba engleză.

Română Engleză Pronunţie
anual yearly irli
clar clearly clirli
cu adevărat truly truli
cu grijă carefully cherfăli
din păcate sadly seadli
frumos nicely naisli
grav badly badli
greşit wrongly rongli
încet slowly slouli
îndeaproape closely closli
în siguranţă safely seifli
lunar monthly mantli
nebuneşte madly madli
prea too tu
profund deeply dipli
scurt timp briefly brifli
uşor easily izăli
util usefully iusfăli
uzual usually iujăli
zilnic daily deili

Invata Engleza Online - Curs Gratuit de limba Engleza
Lectia 1 - Alfabetul in limba Engleza
Lectia 2 - Numerele in limba Engleza
Lectia 3 - Zilele Saptamanii in limba Engleza
Lectia 4 - Lunile Anului in limba Engleza
Lectia 5 - Culorile in limba Engleza
Lectia 6 - Cuvinte Engleza Romana Dictionar
Lectia 7 - Cuvinte Romana Engleza Dictionar

Despre CursuriO.com - Invata Gratuit - Cursuri Online, Articole Educationale si Informationale in limba Romana

Ma numesc Andrei Ionita, sunt creatorul si propietarul site-urilor cursurio.com si edvog.com , de asemenea, am creat si detin drepturile pentru toate produsele asociate cu aceste entitati web, exemple de produse ar fi: jocuri, muzica, filme si multe altele... Imi place sa scriu articole pe subiecte pe care eu personal le consider interesante in aceasta lume, in mare parte scriu articole educationale si informationale, dar nu numai, pe site-urile mele puteti gasi si articole fara un subiect principal. In afara de a fi un scriitor de articole web, sunt si un dezvoltator de jocuri video (jocuri pc, jocuri mobile...), producator de muzica si creator video (animatii, efecte, design etc...) Daca iti plac jocurile platformer sau runner puteti sa incercati jocurile create de mine pe Steam si Google Play. Daca iti place muzica relaxanta ambientala puteti sa urmariti canalul de Youtube Edvog, profilul de Spotify, profilul de iTunes, profilul de SoundCloud sau profilul de Google Play Music. Cine stie? Poate urmatorul joc favorit sau melodie favorita va fi creata de mine :) Daca vreti sa imi sustineti proiectele, puteti sa jucati jocuri create de mine, sa ascultati muzica creata de mine, sau sa faceti o donatie PayPal, orice forma de sustinere veti alege Va multumesc si va urez o zi placuta!

Articolele mele educationale in limba romana cu ajutorul carora puteti invata o limba straina (Engleza, Germana si Franceza) au fost citite de peste 18 milione de ori pe parcursul a 8 ani de zile, in viitorul apropiat voi scrie articole educationale si informationale pe o gama mai larga de subiecte, articole care sper ca vor avea acelasi impact daca nu chiar si mai mare. In multe din viitoarele mele articole voi oferi informatii de baza, iar pentru informatii avansate va voi recomanda site-ul meu in engleza edvog.com (De ce prefer sa scriu si sa ma identific cu Edvog.com ? Raspunsul este simplu, deoarece, vreau ca informatiile si produsele mele sa fie accesate la scara mondiala) Daca nu stiti limba engleza nu este nici o problema o puteti invata pe cursurio.com la fel ca multi alti romani dinaintea dumneavoastra :) Important! Toate articolele si cursurile oferite de cursurio.com sunt gratuite.

Edvog.com / Andrei Ionita pe internet

Edvog YoutubeEdvog Google PlayEdvog SteamAI Edvog pe SpotifyAI Edvog pe Google Play MusicAI Edvog pe iTunesAI Edvog pe SoundCloudSustineti Proiectele Mele Faceti O Donatie PayPal

Comentarii